Läkemedelskatastrofen

Under 1980-talet drabbades 104 personer med blödarsjuka i Sverige av en chockerande tragedi när de smittades med hiv genom sina mediciner. Det är även viktigt att notera att de flesta, om inte alla, som smittades av hiv samtidigt drabbades av hepatit C. Utöver detta smittades över 400 personer med heptit C av sitt läkemedel.
Att konfronteras med två så allvarliga virussjukdomar gjorde situationen oerhört komplex och initialt närmast omöjlig att behandla och leva med. Detta kapitel i svensk läkemedelshistoria är en av de mest tragiska och mörka. Det är en händelse som aldrig, aldrig får upprepas – under några omständigheter.
Tre decennier har förflutit sedan dess – tre decennier fyllda av kaos. I början fanns det praktiskt taget inga effektiva läkemedel tillgängliga, och överlevnadsutsikterna var enligt läkarna på blott cirka två år. Familjer hamnade i kris. Fruar miste sina makar, barn förlorade sina fäder, och föräldrar sörjde sina barn.
Idag har hiv blivit en hanterbar sjukdom, och de effektiva bromsmedicinerna har förlängt överlevnadstiden till att vara mer i linje med det som betraktas som normalt för en person med blödarsjuka. I Sverige lever nu ett trettiotal personer med blödarsjuka med hiv. Det är en påminnelse om hur långt vi har kommit, men också om behovet av att se till att sådana tragiska händelser aldrig inträffar igen.